Prednosti in slabosti ravne strehe

ravne zelene strehe prednosti in slabosti ravne strehe

Mnogi se pri gradnji hiše soočajo z vprašanjem ravne strehe. Ravne strehe pri nas sicer niso del tradicije, a se časi spreminjajo, z njimi pa tudi trendi v gradnji in okus. Kljub temu, da je ravna streha na videz manj-smiselna oz. da se izvedba morda zdi težja, pa ravne strehe predstavljajo tudi številne prednosti. Kot bomo ugotovili, so ravne strehe idealna rešitev v mestih, kjer vsak meter prav  pride. Dodatno lahko idejo ravne strehe peljemo še dlje in si omislimo zeleno streho.

Poglejmo si najprej, katera so tveganja, izzivi in slabosti ravne strehe. Na kaj moramo paziti in kako jo izvesti. Potem pa še prednosti in razloge, zakaj bi si ravno streho omislili.

Slabosti, izzivi in tveganja pri izvedbi ravne strehe

Glavno težavo pri izvedbi ravne strehe predstavlja voda. Voda z ravne strehe namreč odteka počasneje, kot odteka iz dvokapne strehe. Ker se voda na ravni strehi dlje časa zadržuje, streha potrebuje boljše tesnjenje oz. tako imenovano hidro-izolacijo.

Hidroizolacija ravne strehe se praviloma dela z materialom, ki se v gradbeništvu uporablja za vse vrste hidroizolacij, predvsem za hidroizolacijo temeljev, ki so prav tako oz. še bolj izpostavljeni vodi. Pri hidroizolaciji s pomočjo bitumna pa je potrebna zelo natančna izvedba. To morajo izvajati strokovnjaki za hidroizolacije, torej podjetje, ki je specializirano bodisi na področju hidroizolacije temeljev, bodisi na področju ravnih streh. Napake narejene pri izvedbi hidroizolaciji imajo hude posledice in so težko popravljive.

V kolikor pa je izvedba narejena perfektno, potem so slabosti ravne strehe naslednje:

  • Krajša življenjska doba
  • Več vzdrževanja in potrebno redno pregledovanje
  • Dražja in zahtevnejša popravila
  • Potrebna skrb za nemoteno odvodnjavanje, saj lahko listi in delci zamašijo odvode

Prednosti ravne strehe

Glavna prednost ravne strehe pride do izraza v mestih. Po eni strani je ta prednost pridobitev površine oz. volumna, saj se prostor ne izgublja v kotih zaradi poševne strehe. Po drugi strani z ravno streho pridobimo dodatno površino, kot v primeru zelene strehe. To pomeni, da lahko sredi betona uživamo na zeleni terasi, dvignjeni nad večino objektov v mestu. Ta prednost seveda ni zanemarljiva in je za mnoge vredna dodatne investicije in skrbi.

Ostale prednosti ravne strehe so:

  • Ravne strehe so cenejše za gradnjo, saj je skupna površina manjša od strehe z naklonom
  • Notranji del hiše je bolje izkoriščen
  • Krajši čas izvedbe ravne strehe (hitrejša izvedba)
  • Estetsko privlačne
  • Lažji dostop do strehe
  • Uporabnost (ravno streho lahko uporabljamo in na njej preživljamo čas)

Zaključek

Nekje na podeželju ravna streha ne predstavlja bistvenih prednosti. Morda v primeru, ko posameznik želi določen tip hiše, ki se pač poklopi z ravno streho. V ostalih primerih, upoštevajoč, da imamo parcelo in dovolj zelenih površin, pa ravna streha večini prednosti ne bo predstavljala. V mestih je ravna streha ena izmed najbolj smiselnih rešitev za pridobitev površine in terase. V kolikor je dobro izvedena bo ravna streha oz. zelena streha namenu služila dolgo časa, vzdrževanje in pregledovanje le-te pa ne bo prezahtevno oz. v napoto. Tako je v omenjenem primeru zelena streha vsekakor vredna vložka.