Najboljše strešne kritine

najboljše strešne kritne

Če nameravate menjati strešno kritino, je pred vami pomembna odločitev. Strešne kritine namreč trajajo desetletja. Pomembno pri izbiri strešne kritine je, kako izbrati najboljšo za konkreten, specifičen primer. V tej objavi boste našli podatke o lastnostih strešnih kritin Bramac, Tondach, Creaton, Gerard, … Upamo, da vam bomo s podatki pomagali odgovoriti na vprašanje, katere so najboljše strešne kritine za vaš objekt.

Strešne kritine kot so Bramac, Creaton, Tondach, Gerard  in druge so izdelane iz različnih materialov in na različne načine, zato niso vedno direktno primerljive. Dobro je, da pred izbiranjem enega izmed omenjenih proizvajalcev strešnih kritin približno veste, kakšno vrsto strešne kritine želite. Izbirate lahko med naslednjimi vrstami strešnih kritin:

  • opečne strešne kritine (Tondach, Creaton, …),
  • betonske strešne kritine (Bramac, Polak, …),
  • kovinske strešne kritine (Gerard, Hosekra, Skrin, …),
  • bitumenske (Buscher & Hoffmann, Candese, Onduline, …),
  • cementno vlaknene strešne kritine (Salonit Anhovo, …),
  • lesene skodle (skodlarstvo Bohinj,
  • PVC strešne kritine
  • sintetične membrane (Sika, …).

Opečne strešne kritine

prednosti opečnih strešnih kritin (Tondach, Creaton, …)

Opečne strešne kritine sonaravne in okolju prijazne. Glavne prednosti opečnih strešnih kritin so visoka odpornost na sončno sevanje, mraz in zunanje vplive, negorljivost in izjemno dolga življenska doba. Opečne strešne kritine so najboplj razširjene strešne kritine v Sloveniji.

Opečne strešnike poznamo v različnih oblikah, glede na zahteve objekta se tako uporabljajo borovec, zareznik in korec ter druge oblike.

Opečna kritina borovec je primerna za naklon strehe od 35° do 40°, lahko pa se uporablja tudi pri strehah z višjim naklonom (do 60°).

Opečna kritina z zarezniki zahteva posebno načrtovanje ostrešja, saj so zarezniki bistveno težji od ostalih strešnih kritin. Zarezniki so primerni za naklon strehe od 25°.

Korec se uporablja na primorskem in je valovite oblike. Je visoko odporen na veter, saj je nekoliko težji, odporen pa je tudi na mraz in vročino. Primerene naklon strehe je od 25°do 30°.

Cene opečnih strešnih kritin

Cena opečne strešne kritine je nekoliko višja od ostalih in je približno primerljiva s kovinskimi strešnimi kritinami. Cena opečne strešne kritine znaša od 9 €/m2 do 15 €/m2

Proizvajalci opečnih strešnih kritin

Najbolj poznani proizvajalci opečnih strešnih kritin so Tondach, Creaton, Erlus, Bogener, ….

Betonske strešne kritine

prednosti betonskih strešnih kritin (Bramac, Polak, Golob, …)

Betonske strešne kritine so cenejše od opečnih. Betonske strešne kritine so tudi težje, zato so bolj odporne na veter in nudijo večjo zaščito pred točo poleg omenjenega pa tudi bolje izolirajo zvok. Beton ima relativno nizko hidrofilnost (vpojnost vode), zato teža ne niha, obenem pa to pomeni dobro zaščito pred zamrzovanjem. Betonske strešne kritine so primerne za naklone streh od 17° do 67°, optimalni nakloni pa so med 20°do 45°.

Cene betonskih strešnih kritin

Betonske strešne kritine so cenejše od opečnatih in kovinskih strešnih kritin. Cena na m2 strehe  znaša od 8 € do 13 €.

Proizvajalci betonskih strešnih kritin

Najbolj poznani proizvajalci betonskih strešnih kritin so Bramac, Polak, Golob, …

Kovinske strešne kritine

prednosti kovinskih strešnih kritin (Gerard, Hosekra, Decra, Metrapan, …)

Kovinske strešne kritine so dokaj specifične, imajo drugačne zahteve in lastnosti od opečnatih in betonskih, a v primeru, da so pravilno zasnovane lahko delujejo izjemno. Poleg tega pa so tudi nekoliko cenejše. Opečne strešne kritine postajajo vse bolj priljubljene. Poznamo pločevinaste, jeklene, bakrene in pocinkane strešne kritine. Kovinske strešne kritine so lahke in zelo odporne na vse vremenske vplive. Ne vpijajo vlage. Specifika kovinskih kritin, je da se pod njimi nabira kondenz, kar pomeni, da ta lahko kaplja po ostrešju, zato je priporočljivo pod kovinsko strešno kritino namestiti prezračevalni kanal. Primerne so za vsse naklone.

Cene kovinskih strešnih kritin

Cene kovinskih strešnih kritin znašajo od 10 € / m2 do 15 € / m2

Proizvajalci kovinskih strešnih kritin

Najbolj poznani proizvajalci kovinskih strešnih kritin so Gerard, Hosekra, Decra, Metrapan, …

Bitumenske strešne kritine / Tegola

Prednosti bitumenskih strešnih kritin (Fragmat, Onduline, Tegola, …)

Glavna prednost tegole oz. bitumenske strešne kritine je prilagodljivost. Primerna je za različne vrste oblik strehe. Je odporna in primerna za vse naklone strehe.

Cene bitumenskih strešnih kritin

Cene bitumenskih strešnih kritin znašajo od 7 € / m2 do 12 € / m2

Proizvajalci bitumenskih strešnih kritin

Najbolj poznani proizvajalci bitumenskih strešnih kritin so Buscher & Hoffmann, Fragmat, Onduline, Tegola, …

Katero strešno kritino izbrati

Pri izbiri strešne kritine morate najprej upoštevati zmogljivost oz. lastnost objekta, kamor želite namestiti strešno kritino. Pomemben je naklon strehe in pa lokacija objekta. Dodaten dejavnik je seveda cena strešne kritine. Za izbiro prave strešne kritine je dobro ,da se posvetujete s strkovnjaki, ki si objekt ogledajo in vam lahko glede na vaše zahteve in zmožnosti svetujejo pri izbiri prave strešne kritine.

Pogosta vprašanja

Katere vrste strešnih kritin poznamo?

Najbolj priljubljene vrste strešnih kritin so opečne strešne kritine (Tondach, Creaton, …), betonske strešne kritine (Bramac, Polak, …), kovinske strešne kritine (Gerard, Hosekra, Skrin, …), bitumenske (Buscher & Hoffmann, Candese, Onduline, …), cementno vlaknene strešne kritine (Salonit Anhovo, …), lesene skodle (skodlarstvo Bohinj, PVC strešne kritine sintetične membrane (Sika, …). Če iščete kritino za poševno eno ali dvokapno streho, potem med najbolj obstojne sodijo kovinske, opečne in betonske strešne kritine. Za ravne strehe je najboljša izbira bitumenska kritina.

Kaj je najboljše izbrati pri izbiri kritine?

Med najboljše strešne kritine uvrščamo opečne, betonske in kovinske strešne kritine. Cena takih kritin je v primerjavi z drugimi vrstami kritin nekoliko višja. Mnogi se zato odločajo za kompromis in izberejo pločevinasto strešno kritino. Kaj je najboljše v specifičnem primeru, pa je odvisno od objekta do objekta. Naročite ogled in svetovali vam bomo.

Kakšna je cena strešne kritine?

Cena strešne kritine je odvisna od vrste strešne kritine, površine in ostalih dejavnikov. Sporočite nam vaše podatke in naredili vam bomo izračun cene strešne kritine. Lahko pa se tudi oglasimo in vam svetujemo pri izbiri kritine in obsegu storitev.