Estrihi so temelj spodnje površine

Ničesar ni mogoče graditi iz nič, kot je tudi za vse potrebna podlaga. Izjema niso tla v prostorih. Obstajajo različne vrste, kot so parket, laminat ali vinil. Vse naštete se položi na osnovo, ki jo predstavljajo estrihi. To je nekaj centimetrov debeča talna plošča. Dobro vgrajeni estrihi morajo biti položeni skrbno in natančno. Slabo opravljeno delo vam v prihodnosti lahko povzroči večjo škodo. Najprej je treba razmisliti, ali ne bi bila med estrihi in konstrukcijo izolacija. Dovolj debela plast zvočne izolacije lahko naredi bivanje precej udobnejše. Glede na to se ločijo estrihi, ki jih je več vrst. Obstajajo plavajoči, drseči in vezani.

Estrihi, ki so najpogosteje v stanovanjih

Najpogostejša izbira za domovanja so prav plavajoči estrihi. To je najbolj smiselno v stanovanjskih blokih, saj ta pomenijo več nadstropij. Le pomislite, kako bi prenašali zgornje sosede. Ko bi s hojo imitirali trop slonov, bi bili zelo nesrečni, če vas estrihi ne bi zaščitili pred hrupom. Še posebej tisti, ki živijo v nižjih nadstropjih, morajo biti zaščiteni pred težkimi koraki in nerodnimi rokami. Ime plavajoči najverjetneje izhaja iz tega, ker estrihi plavajo na izolativnem materialu. Takšni morajo biti položeni zelo natančno, da se pod njimi ne bi nabirala vlaga. Zadrževanje vlage v tem prostoru bi pomenila razkrajanje izolacijske plasti. Posledica bi bili razpokani estrihi.

Estrihi zahtevajo več kot spretnost

Morda se vam zdi, da ste iznajdljivi in spretni, pa bi se dela raje lotili sami, kot da plačate strokovnjaka. S takšnim mišljenjem si lahko nakopate veliko večje stroške. Obloge naj raje opravijo strokovni delavci, ki imajo za sabo več let izkušenj. Le tako lahko preprečite nepotrebne prihodnje sanacije. Sami se lotite opravila, le če gre za manjše posege in se lahko pohvalite z veliko spretnostjo in entuziazma. Še najbolje je, če si omislite mojstra, ki veliko ve tudi po polaganju parketa ali laminata. S tem lahko ubijete dve muhi na en mah in si zagotovite, da bo rezultat takšen, kot ste želeli.